Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2019 21:57 - .. спасихме от унищожение руската армия и "царя дори".
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 5604 Коментари: 29 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


 image

Българи 8 часа · 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ШИПКА НЕ Е ПАТРИОТИЧЕН МИТ?
Иван Вазов не преувеличава, когато казва в известното си стихотворение, че на Шипка не само си спечелихме свободата, но спасихме от унищожение руската армия и "царя дори". Сто и петдесет хилядната руска армия нямаше дори и да успее да се оттегли зад Дунав и щеше да капитулира, ако не бяхме удържали Шипка. В Русия след всяка неуспешна война избухва революция и царят щеше да бъде свален. Русия едва ли щеше да повтори кампанията, а българският народ щеше да бъде изклан като арменците през 1915 г. и гърците в Мала Азия през 1922 г.
Преди да се насочи към Балкана турската армия и башибозука на Сюлейман избиват 14 500 българи в Стара Загора и селата, а други 10 000, млади момчета, девойки и жени са отвлечени живи в Турция. (не се чудете от къде са русите и бели актьори в турските сериали). Градът е изгорен до основи и обезлюден.

Сюлейман може да мине Балкана през още 15 прохода на Стара планина без да изгуби и един войник - те са в турски ръце. Но той решава да мине точно от там където са българите. Защото отпора, който му дават опълченците и особено тяхната контраатака е тежка обида върху самонадеяния и надменен Сюлейман и това обръща хода на войната.
Неведнъж в историята на войните една сравнително малка битка може да обърне хода на войната и дори да доведе до спечелване на цялата война.
Той разбира, че малкия отряд от български опълченци се укрепват на Шипка и нарочно тръгва натам за да изколи разбунтувалите се неверници. Щабните му офицери тайничко го подиграват, че преди да влезе в Стара Загора пет часа "раите" са му скъсали шушоните от бой. Но с това си решение в Шипка удря на камък.

И така по волята на съдбата Сюлейман паша тръгва към Шипченския проход. Там сме само ние - 7000 български мъже от опълчението и от отделни части от Брянския и Орловския руски полкове. 
На Русия трябва около месец да докара до Дунав елитните си части - 12 гренадирски дивизии, артилерийските си корпуси и т.н., въоръжени с модерно оръжие. Но Сюлейман е само на 3 дни път от Шипка до Плевен. Бойците от останалото само опълчение на Шипка са изправени пред страшна дилема. Във всички времена и епохи военният дълг се смята за изпълнен докрай, ако войните измрат до един, сражавайки се с врага. Опълченците нямат право дори да измират. Тогава Сюлейман пак ще мине Балкана и с русите, и с българите е свършено.

Те имат само една възможност - ПОБЕДА.
И постигат тази ПОБЕДА.
Със скапаните си музейни пушки, с камъни, дървета, труповете на загиналите, което е подтвърдено после и от разкази на участници в боя. Дядо Вазов е вкарал малко повече драматизъм в последната атака щял "да падне заветният хълм", но пристигналите 105 казаци на Радецки спасили положението. Всъщност имали сме сили да защитаваме прохода още дълго време. На 23 август след последната отбита атака турците бягат като луди към лагера в Шейново. Опълченците се вдигат самоволно в контраатака, а офицерите трудно ги задържали в окопите, за да не бъдат отрязани от върха от нови турски части. Все пак турците са 35 000, а ние само 6500.
След Шипка турските усилия замират. Хода на войната е обърнат в наша полза. Шипка спечелва не един, а нямолко месеца, през които руснаците си осигуряват и голямокалибрената артилерия, и гренадирите, и казашката конница. И почват да млатят турците по всички правила на военното изкуство. И ги довършват, отново не без наша помощ.

 






Гласувай:
10


Вълнообразно


1. eva666 - от ФБ го копирам...
03.03.2019 22:00

"Желаещи Империи са се редили на опашка да освободят православният български народ, особено след априлското въстание."
цитирай
2. eva666 - .........
03.03.2019 22:02
Радост Стоилова Всъщност тази война е тринадесета по ред и също можеше да е неуспешна без Опълчението

И за благодарност български опълченец не е присъствал при разписването на мирния договор м/у Русия и Турция. Точка по въпроса с признателността

НИЩО НЕ ДЪЛЖИМ НА НИКОГО ОСВЕН НА ОБИКНОВЕНИТЕ ВОЙНИЦИ ДАЛИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ!
цитирай
3. eva666 - има ли нужда ,да кажем пак...КОЙ, кой е?
03.03.2019 22:23
А знаете ли че Солейман паша е бил. Френски евреин. И още много евреи от западна Европа приемат исляма по онова време. И се включват в турско българската война. Като повечето от тях заемат важни постове.

а, кой и как пуска Турската Армия в Търново, 1395?
да каже бай Ванката...като най върло подкован историк и ..Баш баят Лаик..
цитирай
4. radostinalassa - Сюлейман е евреинът Соломон.
03.03.2019 22:26
Какво може да искаме от евреин. Да изколи 15 000 българи в Стара и Нова Загора. Това са джагали. Българите на Шипка са герои, но и без руската армия нямаше да се освободим от турско иго.
цитирай
5. eva666 - аз ..съм чела това..
03.03.2019 22:28
"И двамата пророци, Мойсей и Йеремия са се молили за еврейския народ, но той упорствал в греховете си, и Божият гняв го връхлетял. Така е било тогава и в Търново, молитвите на светия Патриарх и застъпничеството на св. Петка били усърдни, но грехът толкова бил надделял, че предизвикал Божия справедлив гняв. Но какъв е бил този толкова голям грях, който предизвикал Божия гняв...
Иван Александър, имал нещастието в 1340г. да се разведе със съпругата си Теодора и да се ожени за еврейката Сара, която привидно се покръстила и получила християнското име Теодора. С този безумен акт Иван Александър закопава България. Вижте Вазов как описва еврейката Сара.
Гръцки и френски литературни източници свидетелстват, че Иван Александър бил женен за еврейката Сара, дъщеря на един венециански банкер, и че този брак бил устроен от юдеите с единствената цел да отслаби християнската вяра в България, населението на която било напълно предано.

http://starotarnovo/2018/05/blog-post_7.htm
цитирай
6. eva666 - http://starotarnovo.blogspot.com/2018/05/blog-post_7.htm
03.03.2019 22:31
Нейните наемни агенти със средствата на венецианските търговци разпространявали сред народа слухове, че Иисус Христос е само мит, че не е имало никакво Възкресение, а че това е измислено от поповете, които проповядвайки тази лъжа, живеят и се наслаждават за сметка на трудещите се маси. На фона на тези тревожни събития, в България през XIV век се появила величавата фигура на патриарх Евтимий. Той правел всичко възможно да се бори с еретиците и сектите и имал голямо влияние и сред народа, и сред болярите. Дори цар Иван Александър му симпатизирал и го смятал за свой довереник, като му подарил един манастир. Евтимий станал опасен противник на юдейското влияние и царица Сара-Теодора неведнъж се мъчила да го привлече на своя страна. Когато нейните опити не се увенчали с успех, тя съобщила за това на Синедриона и последният употребил всички сили да оклевети проповедника, за да сведе цялата му дейност до минимум (Енц. на Урбан VI, римски папа). Сара-Теодора не е действала самостоятелно, тя е разполагала с мощно еврейско обкръжение и множество агенти на Синедриона. Доказателство за горното е наличието по това време на цял еврейски квартал в Търново и пак там се е намирала и най-голямата и красива синагога на Балканите, в махалата „Френкхисар” съгласно запазени сведения от християнски ръкописи. Подмолната дейност на евреите започнала да дава резултати. Под натиска на жена си Сара -Теодора цар Иван Александър направил поредната фатална грешка и вместо да обяви първородния си син Иван Срацимир за престолонаследник той разделя царството на две. На Иван Срацимир дава западната част, известна като Видинско царство, което обаче е незначително по територия. Основната част – Търновското царство, той дава на Иван Шишман – първородния син на еврейката Сара-Теодора. След този безумен акт, инспириран от злия гений на царя – Сара-Теодора, България фактически се разпада на пет части – Видинско царство, Търновско царство, Карвунско царство, Влашко царство и Западна част (Македония), която с
цитирай
7. eva666 - така е,Слава на Бълг Опълчение!
03.03.2019 22:32
radostinalassa написа:
Какво може да искаме от евреин. Да изколи 15 000 българи в Стара и Нова Загора. Това са джагали. Българите на Шипка са герои, но и без руската армия нямаше да се освободим от турско иго.


Преди да се насочи към Балкана турската армия и башибозука на Сюлейман избиват 14 500 българи в Стара Загора и селата, а други 10 000, млади момчета, девойки и жени са отвлечени живи в Турция. (не се чудете от къде са русите и бели актьори в турските сериали). Градът е изгорен до основи и обезлюден.

цитирай
8. blackpredator - и от къф зор да има опълченец при подписването?
03.03.2019 22:42
като какъв?
туй не е сватба
войната, респективно договорът е между двете воюващи страни - Русия и Османската империя
чак в чл. 7 на Берлинския договор се уточнява: „Щом князът стъпи на престола, новото устройство ще влезе в сила и княжеството ще започне да упражнява напълно своята автономия”
туй ще рече, че докато не бъде избран княз и не се конституционализира, княжеството на практика още не съществува и владетел на земите и техен представител е Русия
цитирай
9. eva666 - 8. blackpredator - и от къф зор да има опълченец при подписването?
03.03.2019 23:14
а бе, ти..в ред ли си?
не се прави на АДвокат нА Дявола..
не моеш..да издържиш, ще полудееш като Юда
аз съм БЪЛГАРКА/за теб , НЕ съм мн сигурна...
балалайка руска... Ну, погоди!
цитирай
10. blackpredator - ти пък остай селските емоции
03.03.2019 23:41
в края на 19 светът и най-вече Европа е възел от имперски интереси
интереси казвам, не бръщолевения
клишетата за задунайската губерния , за скъпо платената ни окупация и музейно "Шаспо" са за фейсбука и за блогърите кьорфишеци
Русия за нула време създава Княжество България със сичките му атрибути на държава
и пак за нула време създава според Собопев 14 млн, според Симеон Радев 15 резервен фонд
можеха и Соболев и Корсаков да ги изпратят у Русия сичките, щото безплатна "окупация" няма
със руски тройки у каруците
и тъй нататък...
историята е набор от събития реално станали
събития, обусловени от реалности и геополитика в тогавашния свят
евтинджос клишетата са за и от пъпешите..
моят съвет - гледай отстрани бостана..

цитирай
11. codetroina - 10. blackpredator - ти пък остай селските емоции
04.03.2019 00:07
аз , ако имах излишни /селски/ емоции, нямаше да съм тук .и сега
във ФБ има дебати на Реални, нормални, и многоо "хабилитирани" лица..
за разлика от..този разграден Харман- блок бе ке
където, е пълно с Тролски жаби и гущери..като теб..
и един файтон..луди пУтети....
нищо не каза ,батка...даже една Маруся те...засрами...
аййдее,лекааа..и, утре..по-полека с Помпата и куците черни клонинги..
цитирай
12. eva666 - ама ето и бат Гошо да сложа тук, бе Черньо/ аз Го мразя, че шмекерува, а не че е толкозз прозз
04.03.2019 00:16
starforlife написа:


А за тези от русофилите, които твърдят, че Русия нищо не е взела за освобождението ни, може би да прочетат публикувания в Държавен вестник през януари 1884 г. Указ № 1144, от който става ясно, че "безкористната" помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.
Във въпросния брой четем: "Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор".
И този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си и че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова "Задунайска губерния" е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна "История на България", където е отбелязано, че "Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една "освободителна" война".
цитирай
13. blackpredator - е и?
04.03.2019 01:32
даже е изплатена часта на Княжеството
не с каруци злато, но и без лихви
ти как си я представяш новата държава?
без взвод войска, с апетити на съседите
до създаване на структури на сигурност в новата държава, Берлинският
договор определя 50 хиляден контингент, който да гарантира сигурност
50 хиляди гърла, с коне и оборудване
няма безплатен обяд
това все някой трябва да го плаща
и то е тоя, който има нужда
не ми поствай тъпонаивни идеологически клишета
нито Русия, нито останалите империи са били фондации..
цитирай
14. getmans1 - 8. blackpredator - и от къф зор да има опълченец при подписването? 03.03 22:42
04.03.2019 08:50
... ЕТО ОТ КАКЪВ ЗОР;
„ Сега, малко за прословутия Берлински конгрес, лорд Солсбъри казва, че малко или много са изпълнени претенциите на всички държави но
„ваши хора там нямаше“ та питам, кой представляваше България там!?

Оказва се пак, че няма достойни българи които да бъдат включени в делегацията на „Освободителите“.

„Ха, честито!“- дето му се казва - „Освобождение!“

... ЧеПърдалото чете само историята на победителите и него хич не го интересува, че в основата на „държавната машина„ която русия създава в окупираните територии се крепи на старите чорбаджии лоялни на Султана, нормална за Русия практика.

НОРМАЛНО Е, ЧЕ МЕКЕРЕТО ЗАЩИТАВА МЕКЕРАТА.



blackpredator написа:
като какъв?
туй не е сватба
войната, респективно договорът е между двете воюващи страни - Русия и Османската империя
чак в чл. 7 на Берлинския договор се уточнява: „Щом князът стъпи на престола, новото устройство ще влезе в сила и княжеството ще започне да упражнява напълно своята автономия”
туй ще рече, че докато не бъде избран княз и не се конституционализира, княжеството на практика още не съществува и владетел на земите и техен представител е Русия

цитирай
15. zaw12929 - Права сте, не Русия ни е освободила, ...
04.03.2019 09:05
Права сте, не Русия ни е освободила, по тоочно СПАСИЛА а България е спасила Русия... пак с вашето гадно хихикане Продължавай! Добре е Русия да приеме Истамбулската конвенция, за да и пратим български броширки... това го умеете!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
16. radostinalassa - Руските либерали, както и нашите се грижат за превъзпитанието на децата ни
04.03.2019 09:28
Ако взимахме поне 45 % от цената на нашето злато, което изнасят , щяхме да сме богата държава. Русия е взела пари един път, а днешните ни "братя" нямат руския свян.
цитирай
17. eva666 - ето, какво писах на севт, той ме пуска, когато му е кефф...
04.03.2019 09:36
даа...Истината е..скрита-покрита..
и за да я откриеш, трябва да преминеш през своята Голгота,
какво е писано в Книгата, а какво се случва на " Запад" от рая,
мисля, че наблюдавам и зная..
Христ. Доктрина е поръчкова ,и най вече.сложно манипулирана и ..противоречива...цял Живот я изследвам, лично аз..
инак, мама и татко имаха Висок морал и здрави семейни ценности..
и БЕЗ Библията..
Хубав ден, благодаря ти за вниманието.
Коментарът чака одобрение
Постинг: КРИЗА НА ЦЕННОСТИТЕ (по Сула )
Автор на постинга: sevt9
цитирай
18. eva666 - :-))))..аха, друга песен запя, разб се, че Парите водят Русия тук и Интереса.
04.03.2019 09:39
13. blackpredator - е и?
01:32

а,ти ми пишеш 10г тук ТЪПИ тъпушки за.." велики Братушки..".
баткаа,тъп трол си, да обобщя, че излизам...

цитирай
19. valeska - ...
04.03.2019 10:01
"Сюлейман може да мине Балкана през още 15 прохода на Стара планина без да изгуби и един войник - те са в турски ръце. Но той решава да мине точно от там където са българите. Защото отпора, който му дават опълченците и особено тяхната контраатака е тежка обида върху самонадеяния и надменен Сюлейман и това обръща хода на войната."
Ако помислиш и си представиш картата на България, ще разбереш защо Турската армия е минала през прохода Шипка... Сюлейман е избрал най-краткия път!
цитирай
20. born - Далеч съм от мисълта да омаловажавам чутовния подвиг на нашето Опълчение на Шипка.
04.03.2019 11:30
Но както знаем от покойния проф. Божидар Димитров, Българинът се е появил далеч преди праисторическия човек. И всички останали нации произхождат от Него от мутантни производни. Що да не спаси и царя Освободител ? Това за него е дребна работа. Само за да кефи руските имперски амбиции, Опълчението е имало за командир руски офицер, а не български. А на Шипка освен опълченците е нямало и кьорав руснак до тях. Или вероятно , ако е имало, са били къркани с водка до един. От шубе, разбира се. /Нашата ракия дава други ефекти./
Що се отнася до чифута Сюлейман ефенди /който би могъл да бъде и негър или индианец според някои блогърки/ той хабер е нямал от военно изкуство и наука, затова е решил да мине през Шипка единствено от инат заради Българите, след като е могъл да мине през Арабаконашкия, Петроханския или Бургаския проход, а защо не през Беклемето. Или може би Термопили ?
Хубаво е , че има башБългари, които са убедени в башБългарската непобедимост и световно предназначение за всички времена ! България юбер алес !
цитирай
21. merlin68 - Юло, да си българка не означава да си ...
04.03.2019 15:51
Юло, да си българка не означава да си комплексирана и исторически неграмотна врескалка. Патриотизмът не се изразява в позмяна на историята, а в точното й отразяване. Великият подвиг на българските опълченци, не може да бъде увеличен като се криви историята, напротив, така той се обезценява.
Първо, Вазов никъде не пише, че опълченците са спасили от унищожение руската армия и царя дори, още повече, че това са думи на ген. Столетов. Абсолютен факт е, че ако Шипка не бе удържана, Русия щеше да загуби войната на Балканите, армията й щеше да се оттегли отвъд Дунав, а арменският геноцид щеше да бъде предхождан от българския. Подвигът на три хиляди български опълченци и три хиляди и петстотин руски войници, спаси народа ни от клане.
Второ, това, че Сюлейман е можел необезпокоявано да мине през всеки проход на Балкана, но избрал да се бие на Шипка е абсолютна глупост. Предният отряд на руската армия е завзел проходите в централния Балкан и ги охранява. Първоначалната разузнавателна информация е, че Сюлейман ще мине през Твърдишкия проход, там са разположени и повечето руски сили, които след атаката на Шипка са изпратени на помощ.
Трето, Вазов, не е вложил никакъв излишен драматизъм и таистина е било въпрос на минути Шипка да падне, когато първите 200 казаци се хвърлян в боя направо с пристигането си. Но 200 са само най-първите, след тях идват още 7500 командвани от Радецки. Боевете на Шипка продължават чак до зимата и общо там загиват 18 000 руски войници и офицери.
Четвърто, както правилно ти е казал Блеки, България по това време не съществува и затова няма български представители както в Сан Стефано, така и в Берлин.
А на гочковите тъпни дето си копирала, съм отделил цял постинг.
цитирай
22. eva666 - :-))))
04.03.2019 15:52
борне, и аз обичам добрият хумор/ но, най обичам, да гледам "зад фактите"
тази Наука/ даа, Наука / е наречена Окултна..
и няма нищо общо със Сатанизъм, моля ви..
а, ти четеш ли..безистена( инж Ив Дунчев ?
аз, мисля, че ТЕ са многоо близо до Истината..
и така, поздрави на "Българите, които учудиха Света,
те си мислеха, че Света е създаден за тях"...
Магнус Феликс Енодий...
Бъдете благословени,и Горе Главите!
да бъде Майка България...
/и долу тролските гущери..
казах )))

2137 г. пр. Хр. – 668 г. сл. Хр.

Българите — това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът.
Магнус Феликс Енодий [1], 486 г.

http://www.svilendobrev/1/drevnite.bylgarii.htm
цитирай
23. eva666 - изгубваш се във Фактология, мерлине/ инак, за Хумор и сатира ставаш, забавлявам се ..
04.03.2019 15:56
21. merlin68 - Юло, да си българка не означава да си ...
15:51
Юло, да си българка не означава да си комплексирана и исторически неграмотна врескалка
цитирай
24. codetroina - Черен гущере,ти май,наистина си на хранилка, гладен тролски Хелементалий..
04.03.2019 16:08
blackpredator написа:
даже е изплатена часта на Княжеството
не с каруци злато, но и без лихви
ти как си я представяш новата държава?
без взвод войска, с апетити на съседите
до създаване на структури на сигурност в новата държава, Берлинският
договор определя 50 хиляден контингент, който да гарантира сигурност
50 хиляди гърла, с коне и оборудване
няма безплатен обяд
това все някой трябва да го плаща
и то е тоя, който има нужда
не ми поствай тъпонаивни идеологически клишета
нито Русия, нито останалите империи са били фондации..


Аз гледам...в дълбочина/и зад кадър/ това е моя позиция..
с тази Война , Русия сложи мечешка лапа на БГ Народ и БГ Земя
за век напред...
за това ЦЕНА, няма...
айде чупка, прозрачен си..
и .. гладен..
/аз съм СВОБОДНА, и никой няма да ме купи..където и да съм..
и тъкмо поради това..точка.
цитирай
25. codetroina - за ИК, ще пишем, ..утре,цаффке..
04.03.2019 16:26
zaw12929 написа:
Права сте, не Русия ни е освободила, по тоочно СПАСИЛА а България е спасила Русия... пак с вашето гадно хихикане Продължавай! Добре е Русия да приеме Истамбулската конвенция, за да и пратим български броширки... това го умеете!!!!!!!!!!!!!!!!!!

цитирай
26. blackpredator - Мерлине, Борн,
04.03.2019 17:02
Лорелай от Добрич е далеко, ама мноо далеко от дедо Вазовата Събка..
цитирай
27. eva666 - ама, тук Гетю е..прав, и даже логичен/ние спорим с него за ББ.Тиквата,нали гетьо
04.03.2019 17:41
.. ЕТО ОТ КАКЪВ ЗОР;
„ Сега, малко за прословутия Берлински конгрес, лорд Солсбъри казва, че малко или много са изпълнени претенциите на всички държави но
„ваши хора там нямаше“ та питам, кой представляваше България там!?

докъде я докарахме, Бълг да предават Българи..зарад Чужд интерес
па бил и той имперски..И ние сме Империя-ИДИЛ тази на Кубер и А" тила
наречен, Дар Божий...)
анатема за вас...черни лилиПути...
цитирай
28. saankii - извинявай, но толкоз ти стига акъЛо...има само ЕДИН въпрос/ КОМУ ето въйгодно?
04.03.2019 18:50
21. merlin68 - Юло, да си българка не означава да си ...
15:51
Юло, да си българка не означава да си комплексирана и исторически неграмотна врескалка. Патриотизмът не се изразява в позмяна на историята, а в точното й отразяване
цитирай
29. krumbelosvet - Ева Сатанинска,
25.03.2019 23:44
Ако си човек, А не нещо друго, требе и поне мъничко срам да имаш, освен Гьобелсо-макартиски БЯС.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 530976
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол