Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2019 06:28 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 3 МАРТ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 3 МАРТ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Казано по човешки, Христос с послушанието се издигнал до главен- ство в Църквата, в света и в човешката история. Никой не е добър ръко- водител, ако не е преминал школата на послушанието. Адам е изгубил властта и главенството си над животните и природните стихии в онзи час, когато се показал непослушен към Бога. „Послушание за послуша- ние; ако някой слуша Бога, и Бог него го слуша“ – казал авва Мойсей. Но като се вземе предвид как и колко пъти хората ежедневно нарушават Божиите заповеди, очевидно е, че Бог повече слуша хората, отколкото хората Бога. Фактът, че безсмъртният Бог слуша нас – тленните, повече отколкото ние Него, трябва да изпълни със срам всеки, който все още има що-годе съвест. Когато св. Евтропий бил мъчен заедно с двамата си другари, той се помолил Богу: „Ела ни на помощ, както си дошъл на Твоя раб Теодор (Тирон)!“. Земята се затресла и послушният Господ се явил заедно с ангелите и св. Теодор. И Господ рекъл на страдалците:

„По време на вашето мъчение Аз стоях пред лицата ви, гледайки вашето търпение. Имената ви ще се запишат в Книгата на Живота“.

 

 

БЕСЕДА ЗА ЛЮБОВТА КЪМ БЛИЖНИЯ

 

Но да оставам в плътта, е потребно за вас

(Филип. 1: 24).

 

imageОзарен от Христовата любов, апостол Павел признава в послание- то до филипяните, че за него смъртта е придобивка, защото за него животът е Христос. Любовта му към Христа го тегли към смъртта230, за да бъде с Христа, а любовта към верните люде го кара да остане в плътта. Но това не е противоположност231, разкъсваща апостола и дър- паща го на две страни, а една и съща [любов], която отваря пред него две съкровищници232  с блага: едната с блажения небесен свят, а друга- та на земята – с душите на вярващите. Небесните блага се увеличават със земните233, едната съкровищница прелива в другата. Да отиде на небето – към това апостола го теглят любовта и наградата; да остане на земята – към това го теглят любовта и дългът. А щом един смър- тен човек, братя мои, намира за потребно да остане в тяло от любов към своите братя, какво чудно има тогава, че безсмъртният Бог пре- ди апостола е видял, че е необходимо да бъде в духовното Царство? Тази Павлова изповед пред филипяните не ни ли разкрива съвсем ясно подбудите на въплътения Божий Син? Там, на небесата, без примес на грях и смърт, са истинското Христово Царство и истинският Христов живот. Ала любовта на Божия Син към хората намерила за необходимо да бъде в тяло на земята между хората. Наистина трябва да сме благо- дарни на апостол Павел, че като обяснявал за себе си [защо е необходи- мо да остане в тяло], ни е обяснил тайната на Христовото пришествие и пребиваването Му в тяло.

Дивен си, Господи, в Твоите светии. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1795759
Постинги: 3862
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930