Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2018 18:14 - Базиликата в Джанавара
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2048 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 26.03.2018 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Раннохристиянската базилика в местността Джанавара край Варна е един от малко познатите туристически обекти в България. Тя е една от най-интересните раннохристиянски църкви у нас. Намира се на 4 km югозападно от Варна на североизточния склон на възвишението Джанавар тепе, недалеч от южния бряг на Варненското езеро. Според учените църквата била построена от преселници от Сирия в края на V и началото на VІ век, което обяснява твърде необичайната ѝ архитектура. На Балканите няма друг подобен храм. Базиликата е еднокорабна с вътрешна апсида. По-рано е имало и атриум с колонада. Дълга е 31 m и широка 28 m. Стените са дебели 1.9 m. Градена е от редуващи се пояси от дялани каменни блокове и тухли с хоросан. Църквата е уникална не само с архитектурния си план, но и с намерените мозайки. От стенописите са се запазили само миниатюрни късчета. Подовете на централния кораб, кръщелнята и олтара били покрити с големи мраморни плочи. Подът в останалите помещения бил богато декориран с многоцветни мозайки с геометрични и растителни орнаменти (лозница и бръшлян). Източните помещения на храма били на два етажа. Вторите етажи вероятно са ползвани за отбранителни кули. Първите разкопки в местността Джанавара правят през 1915 и 1919 чешките археолози братята Карел и Херман Шкорпил. Те откриват в църквата зидана тухлена гробница и ковчеже с мощи на неизвестен светец. През 1997 варненските археолози Александър Минчев и Васил Тенекеджиев разкриват при разкопки в Джанавара битови помещения, които доказват, че тази църква е била част от манастирски комплекс. Това сензационно откритие свидетелства за това, че раннохристиянската базилика на Джанавара е с историческа стойност от световно значение. Най-ценните експонати са мозайките от пода на църквата. През шестдесетте години е правена частична реставрация и консервация на храма, но не и на мозайките. Те и досега се намират на място (in situ), като заемат значителна площ от около 120 m2, от които са запазени около 100 m2. Мозайките имат много стабилна основа с отлично качество на направата, благодарение на което са запазени сравнително добре през вековете. Смята се, че са дело на майстор от Изтока, вероятно Сирия. Архитектурата на базиликата също се различава напълно от школите в Константинопол, Гърция и Мала Азия. Плановата композиция на храма е типична за ранните храмове в Армения и Сирия. Тя показва наличието на значителна колония от преселници от антична Сирия в Одесос. Това дава също така сериозни основания дълбоките корени на ранното християнство да бъдат търсени именно по нашите земи.

image

image

image

image

image




Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Тази църква изглежда не е била сл...
22.02.2018 19:50
Тази църква изглежда не е била случайна,а мощите ще да са на някой от онези тогавашни свети апостоли,които се подвизавали по нашите земи.
цитирай
2. lexparsy - Много интересно и образователно
23.02.2018 12:13
   Възхищавам се на Призванието, което си избрал приятелю, да показваш и споделяш културните и исторически ценности на България, особено край Варна. Знам че там са и едни от най-старите културни пластове в Европа, но все още не проучени достатъчно.
   Дано споделянето ти накара и културния ни и финансов т.нар. „елит“ да отдели повече средства и Истински Специалист за това.
Моите почитания!

П.П. Аз когато мога преглеждам описанията ти, но на шега или не, мисля че може да ги публикуваш в един пътеводител за Варна :-)
цитирай
3. rosiela - И тази базилика не я знам,
23.02.2018 12:18
ама кой да ни я покаже на нас, курортистите?!
цитирай
4. laval - Базиликата
23.02.2018 17:01
не е особено популярна и май не е много добре експонирана, в смисъл като музей. Но пък е изключително ценна като оригинална старина.
цитирай
5. laval - Благодаря!
23.02.2018 17:03
на lexparsy за добрите думи, които ме насърчават да пиша още.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099469
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960