Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2010 18:06 - Развенчаната гръцка Илиада. Автор: d3bep
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3825 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2010 18:37


Истина ли е Илиадата? Възможно ли е троянската война да е една от най – големите измами в историята?
Имаше една поредица на national geografic – “is it real”? Различни легенди и феномени там биваха разпъвани на кръст. Е, в моята версия аще разпъна легендата за Троя.

Защо събарям „Троя”?

Защо наистина? Има ли логика? Та Бога ми, аз съм откърмен с това произведение. Много малък, преди училище се научих да чета и това ми беше първата книжка. Чел съм я в преразказа на Кун, в оригиналите на Омир… Дори съм се пробвал на латински…. Не че ми е омръзнала и няма никога вече да я ползвам, не…
Тогава… може би просто мразя гърците? Дали? Това би било самоомраза някаква. Аз, както и много други морски чада, имам достатъчно гръцка кръв при нужда и да се самообявя за грък. Не, не е това.
Истината е, че колкото повече чета, по – лошо става. Повече затъвам в очевидната измама и се дразня .И вече просто не мога да търпя.
И тъкмо защото съм обичал тази книга , защото отлично я познавам, гибелта й ще е толкова по – тежка. Ще я отнеса като Аякс Теламонид агресивна баба с ръжен. Ще я разкъсам като перушинесто пиле в зъбите на ДЗВЕР…
Съжалявам, аз бях до тук. Повече не мога да продължавам. Не те обичам вече.
Не, няма друга. Няма и да има.
Просто… ти не си тази ,за която те мислех!
Сбогом!

Развенчаната легенда

През 90-те години се популяризира една теория за Илиада. Литературни анализатори казаха, че творчеството е било напластявано. Как? Ами, твърдяха те, Омир е ползвал по – старо произведение. То е разказвало как войски, под предводителството на Ахил са обсаждали Троя и Ахил е загинал в битка с троянския герой – Хектор.
Теорията бе осмяна, но ме накара да се замисля. Няма ли логика? Патрокъл е никому неизвестен герой, живеещ в палатката на Ахил. Няма никакъв свестен подвиг, сервитьор е и оправя леглото.  И изведнъж се тупва пред всички, като негов двойник, унищожава герои, като Сарпедон, зевсов син, който самият Аякс не е успял да повали… В сватбените доспехи на Ахил, божествени и правени лично за него? И умира. Лично от ръката на Хектор.
Логично е поетът да е измислил сериал, „спасил” Ахил, добавяйки 16-та песен, патроклия, после и без това разгневения Ахил,буквално решава войната… Пък и как сам да измисли всичко и да го предаде?  А по – късно други автори добавят и падането на Троя и други художествени измислици. В Илиада Троя не пада, но всички приемаме Илиада все едно че Троя е паднала….
Интересна теза. Обаче отмря. Но не се свърши тук.

Стъпалата към ада

Кога е датирана Троя? Това ли ще да е първия въпрос? Ще се учудите на дати, дори от елински автори, камо ли от днешни. Евфор определя 1135 пр.х. , Сосибий – 1172, Ератостен 1184, Тимей 1193, Парийската стела – 1208, Дикеарх 1212, Херодот – 1250, и прочие. Съвременните учени приемат 13 в.пр.хр. най – често за „дата”.
Къде е Троя? Голям гръм ни удари и с отварянето на шлимановата забележителност. Само бърз поглед ми показа, че въпросната „Троя” не е адекватно разположена на омировия разказ, че чешмичката покрай нея изобщо няма нищо общо с „буйния Скамандър”, в който Ахил гони, настига и дави приамовите синове. Че ако ще да има планина Ида, тя се пада … от грешната страна на града? Споделих това с колеги в Интернет. Тогава го взеха на присмех.
Макар и мен колегите да не ме вземаха насерозно, явно имаше и други и правителството на Турция взе насериозно заплахата и плати на голяма агенция, която проучи „Троя” и заключи, че няма как Троя да не е била там, само реката попресъхнала.  Е ние верваме, как иначе?
Както виждате обаче, на основните два въпроса: къде е и кога е – няма свестен отговор.
Хубаво де… Вие чули ли сте някой грък да се е наричал Омир?  Не сте. Ὅμηρος (Омирос) на гръцки означава заложник. Не всеки човек иска да кръсти детето си така. Как ви звучи това име за известен поет? На мен по – скоро ми прилича на название на човек, от който са получили, преписали или заменили нещо.
Пизистрат от Атина в средата на 6 в.пр.н.е. поръчва на Ономакрит произведения. Последният написва за пръв път на гръцки Илиадата  и орфеевите химни,вторите  недостигнали до нас. За Илиада дотогава казват, че се е предавала устно.

Ясните улики на голямата кражба

Вие виждали ли сте някога гърците да използват колесници? За бой?
Не, не сте.  Гърците ползват колесници за залагания и състезания, за рисунките и за легендарните „си” герои.
Гърците нямат, и никога не са имали военни колесници .Освен в „Илиада”. Там всеки има такава. Но в освободителната битка при Маратон гърците са били сметнати за луди от врага, поради факта ,че нямали нито конници, нито даже стрелци. Близо 10 века след „Илиада”?
А известно ли ви е ,че гърците величаят Дарий като първият човек, успял да пригоди кораби за пренос на конница и колесници? Как тогава гърците са пренесли колесниците и конете?
А  известно ли ви е, че първата морска битка гърците(по Тукидид, „Пелопонеската война”) си датират някъде около 6 в.пр.н.е. и оттогава си датират и бойните кораби?
През 480 г.пр.н.е. опит на Лоетихид и Ксантип да докарат военен флот при Микале е посрещнат остро, защото е считан за откачен и опасен поход. Микале е в Мала Азия, там е и Троя. Причината, че само години преди това голям персийски флот загива от буря на гръцкото крайбрежие – корабите им не могат даже тогава да прекосяват морето без огромен риск.
Известно ли ви е, че гръцките кораби от по – старо време са черупчести, без палуба? Ако не можете да ги видите в музей, вижте аргонавтите .Бойци и гребци едновременно. Как такъв кораб пренася армия за да обсади град, носи обсадни съоръжения и провизии  и защо троянците не са ги нападнали на няколко километра от града си, по крайбрежието? За тях това би било лека разходка. А гръцките воини най – малкото са гребали хиляди километри.
Забелязали ли сте, че в Илиада силен съюзник на Троя са Дарданците? Обаче те идват като съюзници. Къде е абсурда? Посочената Омирова Троя е на Дарданелите, значи във владенията на дарданците. Съвременните учени решават абсурда, като твърдят, че Троя била на морето, а дарданите – в планината, горяни. Обаче не се сетиха да обяснят корабите на Анхиз и колесниците на Еней с парашути ли са ги спускали от планината тогава…
Тукидид, един доста вманиачен в Илиада, но относително достоверен автор твърди  ,че тя се е случила, но оспорва броя на корабите и държавите, участвали в нея, твърди че даже в неговото време е крайно невъзможно да се събере такъв боеспособен флот.
В Илиада се описват подрбно тракийски съюзници на Троя .Например във втора песен, 837, пише за Азий: „Азий Хиртаков, докаран от едри коне златожълти чак от далечна Арисба и чак от реката Селеент.”. Но за същата река Страбон в География, 8.3.5 пише: „Между Хелонатас и Килене се влива реката Пеней. Също така и реката Селеент, която е спомената от поета(Омир) и изтича от Фолое.” Това е откровено навътре в същинска Гърция. Има и доста други съмнителни пасажи. Ако там са живели траките: Къде тогава са живели гърците?
Имате ли идея, как е възможно седем века Илиада, сама по себе си огромна – 24 песни, 300 съвременни страници дребен шрифт, без да добавяме към нея Одисея – да е предавана от уста на уста? Как? Наизуст? Това не може да го направи само Омир. Иска се поне голяма школа по изучаването й. Иначе как ще е оцеляла от Омир до написването й от Ономакрит?
И в крайна сметка, защо гърците нямат друго произведение, исторически преразказващо Троя, а имат само едно… Обаче пък изпадащо в крайни подробности, и то след хилядолетие? Не е ли странно? Или е по – странен фактът, че въпреки подробностите, им се налага да фантазират за мястото на Троя, датата на Троя и собствените си герои, и то във време, когато на мястото на Троя в описаните години  е имало големи държави и са описали чудесно всякакви събития.
А в „Исторически новели” таткото на историята – Херодот, твърди , че Елена завършила живота си в Египет, при някой си фараон Протей, който я грабнал от Александър – Парис и гърците вече не я видели!
Предстои да изясним тази загадка.
Бутахме Илиада оттук и оттам. Клати се ужасно силно, но не пада.
Наистина ли? Да видим.
Вдигайте знамената и тръбите да свирят! Щурм през Скейската порта!

Политическо положение в района и времето на „Троя”

imageВ годините, за които е датирана Троя, в района доминират големи империи, а не градове – държави.
Хетите тъкмо са започнали да се възстановяват. Те са нанесли сериозно поражение на Митани и са я привлекли като съюзник, и са си върнали морският излаз на западна Мала Азия и имат сериозна система от съюзи сред тракийските племена.
Но хетският възход се крепи на несигурен стълб: търговия, победи  и военни съюзи. Които рано или късно ще доведат до нова война. До войната за Кадеш.
Кадеш е странно явление. Изглежда е полунезависим град под хетско влияние. Той вече векове е „ябълката на раздора”, особено за Египет. Кадеш е тип „полис”, с търговски съюз, който оглавява  – Амуру, но странното е, че докато Кадеш се сражава на страната на хетите, преките му съюзници са на страната на Египет и дори имат пряко участие в спасяването на египетската експедиция от гибел.
Египет е тъкмо надживял безкрайните проблеми с хиксосите и събитията от по – късния „изход”. Успява да възстанови старата си религия и система, но същността му е променена. Той се е превърнал в това ,от което най – много е бягал.
И тъй, възстановен, обновен, във възход, Египет във времето на 18-та и 19-та династия е на път да покаже на света величието си за един последен път.
Този път, като империя.  

Кадеш – зона на конфликта

imageКадеш е в днешна западна Сирия. Ограден от планини, в близост до морето, , той топографски отговаря на Троя от географското й описание далеч п о-добре от Шлимановата илюзия. Река Оронт е в непосредствена близост, голяма, пълноводна и проходима.
И е ясно доказателство за това, колко хиляди километра в поход са били готови да преминат траките, дори в онези години, дори и за война, която не е била тяхна?
Кадеш постоянно се върти между хетите ,Митани и Египет. Кадеш е обект на завоюване от Тутмос III. После, при отстъпника Ехнатон градът, и други територии , се отмятат. По времето на Сети I, Бащата на Рамзес, империята прави най – голямото си и трайно завоевание на север, включващо и Кадеш. При Рамзес обаче Кадеш се отмята и става повод за война.

Битката при Кадеш

Годината е 1274 пр.н.е. Подобно на гърците, които преплували морето, египтяните изходили пустинята. Марш от над 1500 км., повечето сред пустиня ,в колона на четири дивизии(отряда) египтяните приближавали Кадеш. Първият отряд, Амун, форсирал река Оронт и направил лагер. Приближавал вторият отряд, Ра, а назад били отрядите Птах и Сет.
Хетите съзрели възможността си. Със съгледвачи излъгали Рамзес ,че армията е далеч и когато той се разположил свободно, група от около 2500 колесничари връхлетели колоните на движещата се „Ра”. От лагера не могли да им помогнат, „ Ра” била пръсната като дивизия, но за късмет повечето египетски колесници – леки, бързоходни и стрелкови, оцелели пред тежките хето – митанийско - тракийски ударни.
После колесниците нанесли удар по лагера на „Амун” и почти нахлули вътре.
А какво говореше Илиадата? Гърците, идвайки от дълъг поход трудно и с много жертви (първият герой пада жертва)форсират брега и правят лагер… Който лагер е обсаден от троянците и последните насмалко не го превземат.
В тежките условия според египетската традиция блести Рамзес, който пише по надписите, че се хвърлял от колесницата в челните редици на боя и сам предизвиквал враговете и водил своите в атака. Дори му ги нямало кочияша и щитоносеца. Същи Ахил. И между другото няма съмнение ,че е бил войнолюбец. Но за египетската традиция само благодарение на него египтяните успяват да се организират, да дадат отпор и да направят излази от лагера.

image



















Хетите губят устрем, стават и няколко тежки катастрофи, запречващи движението. Решаващ обрат става обаче ,когато в битката се включват идващите съюзници от Амуру, и се връщат считаните за изгубени пръснати египетски колесници. Ударени от няколко страни, неподкрепени от пехота и стрелци в достатъчен брой, колесниците на хетите бягат. Налага им се обаче да бягат през река Оронт и много от тях се издавят .В Илиада - Ахил и Аякс решително идват на помощ на загиващите гърци, и Ахил отблъсква нападателите от стана и ги дави в реката.
Води се една тотално различна за страните битка. С обездвижени, непълни по брой, но пък от всякакъв вид сили Рамзес опитва да се избави от хетския натиск, докато хетите почти не успяват да вкарат пехота в боя.
Ето ги и колесниците от Троя. Това е най – великата колеснична битка в историята, само пехота и колесници. Според сведенията – между 5- и 7000 колесници са се сражавали. И тракийските, и хетските ударни, и митанийските с шипове на колелата,  и египетски стрелкови.
Това е и повратната точка, след тази битка армиите на повечето държави се отказват от колесницата и започват да развиват конницата, макар че колесници се срещат и по – късно.
Обсадата продължава… Чак на 4-тата или 5-тата година Рамзес вреемнно влиза в Кадеш. После пак го освобождава.
15 години по – късно му се предлага мирен договор с хетите, скрепен с женитбата му с хетска принцеса. Вече възрастен, той приема. Кадеш остава в хетското царство.

Троя и Хетската страна

Хетският цар бил далновиден, още преди началото на конфликта той започнал да сформира система от съюзи. Най известният съюз от тях е т.нар. договор с Алаксанду, цар на Вулуса.
Преводът на договора е мой, от английски, също и съкращенията.
„Това казва мое величество, Муватали, велик крал на хетите, обичан от буреносния бог на мълниите, син на Мурсили, велик крал, Герой…
(изрежда се стари приятелства и прочие)…
Когато баща ми стана бог, ти, Алаксанду, запази верността си към мен. После, когато…(Маса?)... започна война с мен, ти ме призова. Аз победих страната Маса…(изреждат се общи битки и случки и се призовава към вярност, кълнат се в богове, включително и Апалюна – Аполон?)…
Единият трябва да помага разполага военни сили в помощ на другия, както и обратното, и всеки трябва да пази лоялността си към другия!
И ако някой враг се мобилизира и движи военна сила към границите на земята, която аз ти дадох(васал?) , които са освен това, граници на хетската държава….”
Да не продължаваме , договорът е дълъг, завършва с клетва на боговете. На места сАлаксанду  явно се показва близост, и се изреждат цели династии назад съюзнически отношения. Договорът е много дълъг. Касае ключов съюзник.
Знаете ли кое е странното? Договорът е подписан след  1280 пр.н.е., няколко години преди Кадеш. Видимо Алакасанду е хет или тракиец. Защо – следете ми мисълта и ще видите на чия страна (е трябвало да бъдат) гърците. В договора царят омаловажава потеклото, т.е. намеква за особен начин на домогване на Алаксанду до властта ,ако и той да е вписан като син на предишния крал.
В писмото виждаме … Зевс и Аполон? Закрилниците на Троя? Оказва се че не са хич гръцки богове… Но ето ги, като пазачи на „Троя”.
Виждаме хетския цар да се нарича герой? Като тракийската традиция? А баща му – бог?
Алаксанду не е ли Александър – Парис? Захвърленият син, бащата на който се отрекъл от него, но после синът пораснал герой и се върнал само няколко години преди обсадата, за да бъде възцарен отново . И намек за това даже има в договора… Договорът е точно в последните мигове преди Кадеш, в него Алаксанду се задължава да бъде пръв във войната и да брани целите граници на империята.
И явно въпреки големият зор на гърците да изведат Александър като гръцко име, от „Владетел на мъжете”, все нямат късмет. Хетски герой се кичи с него, победоносния македонски цар го носи… А както виждаме в Илиада и самите те го дали на врага си. Явно името е далеч по  -старо, с друг корен.
Отиваме и по – далеч. Муватали, хетски цар,  е само едно от многото деца на цар Мурсили. Той има общо трима еднокръвни братя и много сестри, и  много доведени и полузаконни . Записани са 4 официални сина на Мурсили от една от двете му офциални кралици, от втората има синове, но им нямаме имената, а има и други синове, от държанки. Това е било характерно за хетите и Египет,Рамзес  е имал – по памет цитирам – 96 сина.
Повечето от братята на Муватали активно му помагат. А Троя е отбранявана – да напомним – от 50 братя. Струва ми се че ги намерихме.
Братята на Хетусили, участващи в битката ,загиват в нея. Като приамовите синове.
В битката загиват няколко царски кочияша и щитоносци със записани имена – спомнете си за Хекторовия Автомедонт.
Обсадата продължава доста дълго време, и неговия брат, Хетусили, (Хетус – или – значи „От Хетуша, бтв. Хетският и египетският, както и българският, имат явни остатъци от генитив) бил реалният командир на отбраната на Кадеш. Хетус… Не се иска много въображение за да видим в него… Хектор? Със зле поречетени и преразказани подир 1000 години йероглифи.
А във властната хетска царица Пуду  Кхеба, участник и в дипломатически преговори, май не е трудно да видим…  Хекуба? А  нейна закрилница е покровителката на дома, богинята майка Кхеба.
Търде много съвпадения наизскачаха от хетската страна май. Хайде сега да обърнем взор към Египет. Може пък той да ни обърне представите? Може всичко да е моя фантазия?

Египетската „Илиада”

Египет е описал битката при Кадеш много подробно. От папируси, стели в Азия та до храмовете в южен Египет, както и посветеният в голяма степен на нея храм в Абу Симбел, Рамзес е направил чудеса за да се запомни битката и да се възвеличи името му.
Войната за него приключва, като хетският цар идва изненадващо на крака и му води дъщеря си за съпруга. Случката е подробно описана.  Войната приключва заради жена.
Хатусили води лично „красивата Елена” на крака на фараона. Той е толкова изненадан ,че едвам успява да събере армията си за посрещането.  Името на принцесата по бащина линия не е запазено, но Рамзес й дава Египетското МаттХорНеферуРе , което ще рече нещо като „ Маат и Хор  с красотата на Ра”. Т.е. момата е била поне красива. Припомняме: Илиада приключва, като внезапно при Ахил се явява старият Приам, незабелязано стигнал до стана и двамата сключват примирие.
Но съдбата на Елена не я отминава. Рамзес веднага кара нея и баща й да маршируват пред армията, докато него явно го носят отзад. Отгоре на това вдига на съпругата си чудесен храм до своя и посвещава двата на победата над хетите – спорен факт. Към това унижение обаче добавя и друго.   В храма нищо не пише за хетската си царица ,а го посвещава на друга, неизвестна, която кръщава просто „Най – красивата”(Нефертари). А няколко години по – късно просто се жени за друг хетска принцеса – вероятно нейна сестра… Не прилича ли историята на женения за Клименестра водач на гърците, който се домогвал до сестра й – Елена…?
В Абидос, Луксор, Карнак, Абу Симбел и Рамесеума са основните места, където Рамзес е обрисувал битката. Всичките му врагове са събрани и описани там. Ще използвам обединената им таблица по Гарднър(Gardiner, Alan, The Kadesh Inscriptions of Ramesses II (1975) pp. 57), позволявайки си малка волност: Ще пусна директен паралел с Илиадата.
Вижте: (таблицата със сравненията на имената, на държави, народи, градове, царе и воини, не излиза добре в този постинг!?  Ще се опитам да я поместя в края на публикацията)

И какво излезе?
Абсолютно всички известни тракийски съюзници на хетите съвпадат 1:1 с описаните в Илиада съюзници на Троя… Общо взето в Илиада не пише само временно отделилите се градове и блуждаещите съюзници. А и тая таблица не е цялата от един храм.
Възможно ли е гърците просто да са намерили тракийско описание „на несъществуващият тракийски език” и да са го присвоили и да са съчинили история със свое участие, наедро, за да се възвеличат?
Очевидно , да, или очевидно поне са ползвали за основа за Илиадата египетски надпис.
Виждаме Троя. Виждаме героите. Виждаме траките, хетите и египтяните, сътворили най – голямата епопея в историята. Виждаме дарданците, изтъкнати като съюзници номер едно.
Но не виждаме гърците?
Много просто, те не са съществували.

Свидетелствата на епохата

В двореца на Муватали са намерени близо 300 писма, външна кореспонденция .Много от тях са на непознатии неразчетени езици, вероятно „несъществуващият” тракийски.
Писма има и царица Кхеба, и баща му, Мурсили, и брат му, Хатусили, и много други хетски династи, съюзници, има запазени и договори, стели и прочие .Има достатъчно материал, който ако се предостави ,да се анализира.
Има само едно сигурно нещо в анализа засега: нито едно от писмата няма нито оригинален гръцки прочит, нито, преминало през прочит на друга азбука ,да има някакво гръцко звучене. Гърците никакви ги няма в тази епоха.
Още по – ясно и категорично е това при египтяните. Те добре познават гърците, ясно ги определят – включително и географски, и ясно ги различават от морски народи(египетско понятие) и други. Гърци те никъде не са упоменали, в десетките свидетелства от различен характер. Те просто няма къде да се вместят в нашествията на епохата.
Битката е най – добре документираната в древността.  Описана е в стели в Хетската империя, та до храмовете в Нубия в Египет .Имаме писма, договори, посвещения и прочие на три континента. Твърде вероятно и траките да са занесли свидетелство за нея по родните си земи.
Дори – малко известне факт – ООН пази като „талисман” сребърно копие на договора между Египет и хетите. Като първи международен договор за мир.
А прословутата Троя няма нито едно свидетелство, извън Илиада. Даже самите гърци не могат да кажат къде, какво и как е станало, и кой го е правил. Траки – косвено свидетелства Илиада  -живеят тогава по техните земи, а родословието на много от царете си - герои така и не успяват да изведат.
А Хетския цар се героизира. И търси покровителството на Аполон и Зевс… Когато още нямало гърци.
Очевидно гърците (пак) направиха с чужда пита помен.

Timeo Danaos et dona ferentes

А история като пишат – дважди се пази.
Е добре де , скъпи елини, нямало ли е някакъв по – интелигентен начин за преписване? Или сте бързали…
Ето как те излъгаха всички да повярват в тяхната Троя и Илиада, и накараха светът да забрави истинската случка, добила световна известност. Как се вписаха в чуждата история, изхвърлиха Египет от нея. А Египет още пази писмата от онея години, в които крито – микенската цивилизация, „предводителка” на „армиите ахейски”, в лицето на царя на Крит отчита данъци на господаря си - Египет. Можем да ги представим. Гърци няма, има египетски представител в Крит. И дори се смята, че са имали влияние и върху част от Гърция. Така че изборът им на водач за експедицията никак не е лош.
Но, историята е категорична.
„Троя” е познала траките и хетите. Видяла е египетските сили и много азиатски народи.
Но гърци не е виждала, тях още не ги е имало на сцената .Те по – късно са се явили, прибарали са архивите, преписали са и са досъчинили историята и са се вписали геройски в нея, като са дали на целия свят да разбере подвига им. А истинският им „подвиг„ е останал скрит.

Е, казвам , за мен днес беше последният ден на съществуване на Илиадата. Днес за мен Троя падна окончателно и не се очаква повече да се изправи.
Дали и за вас е така – вие кажете!

          
©2010 Стефан Симеонов




Тагове:   траки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28347963
Постинги: 4298
Коментари: 7556
Гласове: 8246
Архив
Календар
  Египетско име   Прочит   Превод   Свидетелство (I=цитат от Илиада)   Статус в Илиада
t atti Хети Уточнихме в предната подточка Троя
Nhrn Nahrin Митани(сирия – иран) Спорен съюзник, бил и на двете страни  
I҆rw Arzawa / Irtaw Арзави/ Ирзави I.2, , 835, “Тези, които живееха около Практий, в Перкота,в Сест, и в Абид, и далече вбожествена древна Арисба, водеше Азий Хиртаков( Възможно съвпадение с Irtw(Irtu –Арзава– Хиртаков - Арисба. Алтернативно – група ликийци).). Съюзник на Троя
Pds   Pitassa Питаши I., 17.,322., “Еней да не беше подтикнат в боя от бог Аполона, взел образа на Перифанта,син на Епита…”( Възможно съвпадение с Pds(Pitasa – Epitos). Съюзник на Троя
Drdny Dardania Дарданци I. 2, 819 «Вожд на дарданците беше известният син на Анхиза». Съюзник на Троя
Ms Misa Мизи I., 2, 858 “Мизи начело със Хромий и Еном, вещ птицегадател”. Съюзник на Троя
Krkš   Karkisa Карийци I.,2, 867 „Наст бе водач на карийци, известни със говор незвучен. Съюзник на Троя
Krkmš Carchemish, Кархемъш(хетски град) Става част от империята.  
Qd Qad Кад – неизвестно място ??????(няма)  
Qdš Kadesh Кадеш(градът на битката) Част от хетската империя  
Ꜥkr   Ugarit Угарит(Ливан) Също град със спорен статут и предишни отношения с Египет.  
Mwšꜣnt Mushanet Мушанети – незнайни. ??????(няма)  
Kškš Kiska
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930