Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2018 08:13 - възвание за революция в съзнанието
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 1096 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




image
 Бай Ганю пред избори:
- Пак ще ми трябват хаирсъзи, мааму стара!..
Карикатура: Тодор Цонев/обискиран от Държавна сигурност и са конфискувани почти 500 негова карикатури/. 


Пътят към промяната минава през отхвърляне на собствената ни безотговорност и страстта към взаимен обществен канибализъм...

Българският народ е най-големият вредител сам за себе си. Не са политиците, икономическите групировки, мутрите и мафията. Най-големият вредител са самите хора, които живеят и работят по начин, който да навреди максимално на обществото. Без да се усещат, че това общество са самите те.

В България докторите ти взимат рушвет, за да те лекуват. Учителите пишат ниски оценки на децата, за да не могат да кандидатстват в други училища, та да ги запазят като бройка и да вземат пари за повече паралелки. Митничарите взимат подкупи, за да пуснат контрабанда. Катаджиите те изнудват, за да не ти измислят нарушение и да ти напишат акт. На пазара те лъжат с манипулиран кантар. Санитарят ти иска по 2 лева на час, за да не остави съвсем без надзор твой близък болен. Медиите лъжат, защото им плащат. Архаични фабрики потапят градовете в отрови. Някой си води кучето да се изходи по нужда под нечий чужд прозорец. Данъчните те притискат за пари. ХЕИ ти измисля мръсни стени, за да те глоби. Пожарната намира непригоден пожарогасител. Келнерът гледа да ти надпише сметката. Сервират ти кучешко месо. Шофьорите минават на червено, защото 30 секунди, които ще спечелят са от жизненоважно за света значение. Олиото в магазините се примесва с вода. Режат ти кабела и те оставят без ток цял ден, заради 5 лева от метала. Продават ти бензин от по-ниско качество вместо по-скъпия. Военните експлоатират войниците като безплатна работна ръка. Съседът си хвърля боклука от балкона. Монтьорите оправят едно на колата, но чупят друго, за да минеш пак...

Има ли нужда от още? И някой да е видял поне едно обвинение към политик или мутра до тук? И най-важното – някой да има да възрази, че нещо не е вярно?

Нека всеки да се разпознае в тази картина, дори и неговата „професия” да не е описана поименно. Просто няма да ни стигне мястото за всички. И всеки да си признае пред себе си , къде точно се вписва той в това общество на взаимните „подсечки”. Като го признае пред себе си, няма да си навреди. Но може да помогне със своя дял да настъпи някаква промяна. Защото тази промяна само така може да настъпи. Никой политик и никоя власт не е в състояние да оправи всички тези неща, които ние разваляме. Единственото възможно „оправяне” е в съзнанието на тези, които ги вършат. И доброто на промяната е, че е възможна и без да се излагаш пред друг и без да си признаваш каквото и да било. Трябва само да започнеш да правиш нещата „както трябва”.

Трябва само да преодолееш заблудата, че „това не се отнася до мен”.

Българинът е виртуоз в намирането на грешките у другите. Но много рядко поглежда към себе си. А всъщност неговият малък принос към всеобщата „простотия” е много по-важен от приноса на 10 други. Защото себе си човек може да промени.

Кой живее добре в тази страна? Никой. Дори тези, на които завиждаме, когато няма какво друго да правим.

Митничарите ли? Глупости. И те живеят в блокове, заобиколени от боклук. И техните деца ходят по улиците с ненормалните шофьори. И те ходят на доктор, на който си плащат „под масата”. И техните деца трябва да плащат за частни уроци за да научат това, което не им се преподава в училище. И те ядат кучешко в ресторантите. И те пазаруват от търговци-лъжци. И те четат лъжовните вестници. И те си сипват в колите калпав бензин. И после скъпото ново БМВ как струва да го оправиш... Лелееееее...

Кои са добре? Докторите ли? И те си купуват контрабандна китайска стока , дето се разпада на втория ден. И те ходят при монтьори, които ми разбричкват колите. И те плащат данъци и осигуровки „за тоя дето духа”. И после плащат и още един път, та да не ги глобят заради поредното измислено нарушение.

Кои са добре? Политиците ли? Мутрите? Нали и на тях 90% от живота им минава в същата среда, в която живеят всички. И те издишват и с дробовете си пречистват продукта на комините... Те заради 10-те процента във „висшето общество” ли са по-добре? Много са по-добре – няма що...

Никой не е добре в такова общество. Всички заедно се гневим и псуваме простотията на „другия”. Но няма как да сме добре в едно общество, в което никой не си върши работата „както трябва”.

Като е така, просто няма някой, който да направи нещо, което да е „както трябва” и така и той, и другите да не страдат. Всеки е перфектен „тарикат на дребно” в собствената си област и за задоволството, че е „прецакал” останалите в нея, самият той си плаща, като е „прецакан” навсякъде другаде. И първо губи време да дебне да не го „прецакат”, и после нищо не успява да направи, защото не е професионалист по всичко и другите професионалисти винаги имат предимство. Така както той в собствената си работа.

Кой ни е виновен за всичко това? Царят ли? Иван Костов? Жан Виденов? Тодор Живков? Султанът? Аспарух?

„Хубавото” на цялата помия е едно – положението е лошо, но за сметка на това няма кой да го оправи... Няма оправия. Няма Господ, който да свърши тази работа. Защото за нея никой по-малък от Господ няма сили. Няма ЕС, няма САЩ... Промяната е вътре в съзнанието на всеки. И всяка малка промяна в собствената глава е полезна, дори и когато при другите тя още не е дошла. Пътят е през революция в съзнанието, и колкото повече съзнания осъзнаят това, толкова по-скоро резултатите ще се видят. Въпреки всички политици, мафиоти и мутри. Защото те ще ни останат като разнообразие, когато се освободим от основния си враг – собствената ни безотговорност и страстта ни към взаимен обществен канибализъм...

Добри Божилов
www.komentari.com

Тази статия желае да постави началото на кампания за сериозен размисъл в българското общество. Всеки спечелен гражданин за каузата ще бъде огромен успех. Дори и 90% от хората да не променят поведението си, останалите 10% ще са безкрайна победа. Поне като за начало. Поради тази причина всеки, който може да спомогне за разпространяването и ще бъде приветстван за това. Статията е освободена от авторски права. Тя може да се препечатва, преписва и разпространява по всякакъв възможен начин, без заплащане на каквито и да било хонорари, единствено при позоваване на източника, и при публикуването заедно с нея и на настоящото позволение за свободно по-нататъшно копиране...

Всеки, който е съгласен с тази статия може да изпрати писмо на адрес: komentari@mail.bg. Името му може да бъде добавено след статията.
27.10.2005 г.

ПП– всички виждате, че статията е писана преди 12 години. Мисля, че тя и сега е актуална, а решението предстои да вземи всеки!



Гласувай:
5



1. kvg55 - bojo12345,
18.01.2018 20:10
Така е. Всички се лъжем взаимно, а управниците ни лъжат всички нас. Само революция може да премахне загнилото в обществото. Но за нея трябва да се създадат обективни условия.
цитирай
2. bojo12345 - на 1 - kvg55, много трудно се учат уроците , в които сме герои...
19.01.2018 20:47
Както казваха теоретиците на материализма, съзнанието се променя най-трудно. Но пък условията постоянно ни подсказват, че времето отдавна е дошло. Само да не вземе да си отиде, а?
Поздрави!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Божо!
20.01.2018 17:26
Ето това е най-точната диагноза, която разкрива действителните причини за мизерията ни /духовна и физическа/. За мен ще е чест да го прапоръчам на читателите си, защото колкото повече хора осъзнаят тази истина и променят безотговорното си отношение към живота, природата и обществото, толкова по бързо ще излезем от блатото на застоя.
цитирай
4. bojo12345 - На 3:благодаря за мнението, batogo!
21.01.2018 17:54
Наистина ще е добре да се популяризира мнанието на автора. Колкото повече се чете/ повторението е майка на знанието!/, толкова по-скоро ще се отворят очите на всички ни. Пък каквото сабя покаже!
Поздрави и благодаря за отзивчивостта!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629407
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031