Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 11:01 - има време да опитате за себе си -
Автор: bven Категория: Рецепти   
Прочетен: 1219 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     
                 ГЬОТЕ ГО ДОБАВЯЛ В САЛАТАТА ЗА ЗДРАВО                                          СЪРЦЕ

                                     

Вече усилено цветовете на глухарчето ни следват навсякъде. Затова искам да ви предложа нколко рецепти с хубавата билка - за здраве и красота. Ако искате - опитайте:

Лекарите-фитотерапевти знаят, че глухарчето помага при заболявания на черния дроб, далака и подстомашните жлези, чисти кръвта, отстраня­ва главоболието, подобрява храносмилането, влияе благотворно на водно-солевия обмен и изх­върля от организма шлаките и токсините.

* Авицена наричал глу­харчето "еликсир на слън­цето", който помага при сто болести.

* Китайските лекари твърдели, че ако ежеднев­но изяждаш по 5-10 стеб­ла, без цветовете, много болести след месец ще из­чезнат от само себе си.

* Римските матрони чистели с млечния сок пиг­ментни петна, лунички и брадавици.

* Руските царски лека­ри включвали сушените корени в състава на сто­машните, пикочогонните билкови смеси и за подоб­ряване на апетита.

* Листата на глухар­чето са се използвали и продължават да се използ­ват преди всичко в пресен вид - за приготвяне на су­пи и гарнитури, добавят се в салати. Това е най-доб­рият начин да се попълни запасът от полезни вещес­тва в организма.

* Известно е, че освен аскорбинова и фолиева ки­селина, витамините А и група В, в листата на глу­харчето се съдържат соли на калция, желязото и фосфора, които, за разлика от лекарствените продук­ти, изцяло се усвояват от организма. Ако искате да вдигнете хемоглобина и да подобрите работата на сърцето, задължително до­бавяйте в салатата листа от глухарче. Така е пос­тъпвал великият Гьоте и е живял щастливо до прек­лонна възраст.

ПРЕДЛАГАМЕ ви ре­цепта за салата, която ни прави вечно млади: накъсайте на ситно две шепи зеленина - глухар­че, салата крее, киселец, магданоз, зелен лук, ко­пър - каквото имате под ръка. Добавете две сварени яйца и една гла­ва лук, нарязани на куб­чета. С горчивия вкус може да се справите, като залеете салатата със сос, приготвен от една чаша кисело мляко и сока и сърцевината на половин лимон.

ФРАНЦУЗИТЕ, из­вестни ценители, също не са подминали глухар­чето без внимание и създават оригинална рецепта за салата: лис­тата на глухарчето се киснат в солена вода 2-3 часа, за да се намали горчивината. След това се нарязват, добавя се майонеза, олио, сол и горчица. Колкото по-пи­кантна е салатата, толкова по-слабо се чув­ства горчивият вкус.

ПОВЕЧЕ МЛЯКО

Отварата от глухарче­та помага на кърмачките да увеличат количеството кърма.
1 ч. лъжичка суше­ни корени от глухарче се за­ливат с 1 чаша гореща во­да, престоява 1 ч. Приема се по 1 с.л. половин час пре­ди хранене. В никакъв слу­чай не трябва да превиша­вате дозата. Млякото ня­ма да се увеличи, но ще за­почне да горчи и бебето ня­ма да суче.

ПОБЕДИТЕЛ НА ПРОСТУДИТЕ

За лечение на грип или простуда помага сладкото от глухарчета. Наричат го още мед от глухарчета. Вземат се 200 големи цвя­та, почистват се от чашелистчетата, измиват се с хладка вода, слагат се в тенджера и се заливат с 1.5 л вряла вода. Тенджерата се похлупва и се оставя на хладно да престои едно де­нонощие. След това се из­цежда водата, а цветове­те се изстискват. В настойката се добавя сокът на 2 лимона, 1.5 захар и се вари, докато се сгъсти - като сладко. Медът от глухарчета не се стерили­зира, слага се в буркани и се съхранява на хладно.

РУСКО КАФЕ

Чисто руско изобрете­ние е отварата от печени корени на глухарче. Нари­чат я кафето на бедните. Както и истинското кафе, тя има наситен кафяв цвят и характерния вкус, но не притежава тонизи­ращо действие. Напротив, "кафето" от корени на глухарче успокоява, помага при безсъние, и най-важно­то - понижава нивото на захарта и холестерола в кръвта. Корените на глу­харчето съдържат 40 % инулин - полизахарид, кой­то регулира обмена на липидите и помага за усвоя­ване на магнезия, микрое­лемент, при липсата на който се нарушава дей­ността на сърдечно-съдовата и имунната система.
Преди години посветих  на това вълшебно цвете пост за Цветница /bven.blog.bg/poezia/2011/04/17/chestit-praznik-cvetia.730754. Надявам се да е полезно написаното!

Това са рецептите на Домашен журнал
 www.domashenjurnal.bg/index.php/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/8408.htm
За себе си избрах и направих няколко дози мед /без заливане с гореща вода/ и всеки ден в салатата добавям пресни листа от нежното цвете - те нито горчат, нито са твърди.
Опитайте и на здраве!
l



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Благодаря ти, Бвен!
26.04.2017 10:02
Ще се възползвам от тези познания! Хубав ден!
цитирай
2. shtaparov - Като видях глухарчето ми се дояде ...
05.05.2017 16:55
Като видях глухарчето ми се дояде коприва :)) Опитвал съм салата от глухарчета инак- много ми харесва!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14911454
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава