Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2019 22:23 - ЗАГАДКАТА ОКОЛО СЕЛО БЕНКОВСКИ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1331 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 22.03.2019 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
      Регионът на с. Бенковски е изключително богат на останки от тракийската култура. Тук има светилища, скални гробници, култови места, но гъстотата на жертвените кладенчета тук е най-голяма от челите Източни Родопи. В тях вероятно се е стичала кръвта на жертвата, после по улейче е изтичала по леко наклонена стена и по фигурата, която образува, жрецът е предскзавал бъдещето. Такива кладенчета има на много светилища, напр. на едно от най-известните, Белинташ, където те са наредени във формата на съзвездие.
  В две серии от картички ще покажа едно светилище на входа на селото в дясно. Само на 9 км. е от шосето за Гърция през прохода Маказа /Ножицата/. В ляво до гробищата на селото хората /местните турци/ са направили кът за посещаващите гробището, където има маса, навес, вода, огледало, сапун, кърпи, съдове, място за огън, ограда, няколко големи дъба, тоалетна. Под един от дъбовете, под който има целодневна сянка съм си избрал място за нощувам. Ако съм по Бенковски някъде, вечерта се прибирам тук. Хората като виждат, че оставам там ми предлагат да ми донесат нещо за ядене, канят ме в дома си, на края винаги казват:
     - Да пазиш тишина!
       Закон при преминаването покрай техни гробища.
  Тези места не са за посещения от хора, кото са само туристи, а от една друга кагегория хора, бих казал дори личности, които притежават и доста други качествау присъщи на обикновения турист. Един турист би се зарадвал напр. на Папазгьола на Пирин или на Тевното езеро, на някои от Рилските езера и върхари, но тук всичко е съвсем различно. Други дадености трябва да притежават посещаващите такива места, които в България не са малко, но остават непознати. Друга категория туристи са тези, които посещават дивотията в точния смисъл на думата. И аз съм между тях и затова може би единствиният, познаващ Западния Балкан в подробности. За степента на дивотията на местата които посещавам ще изтъкна мотив - през лето Господне 2017 на четири пъти срещах мечка. 
    Този регион е населен с турци и помаци, които са разпределени по долините на реките. В опит да излезат от тежкия бит, в който живеят поколения наред, те опитват нов бизнес. Със спечелените по строиителните обекти по ЕС помаците правят къщи за гости, а турците с помощта на емигриралите си родниини през 1989 г. правят хотелчета и хотели. Местата са подбрани и са от два типа - сред останки от античната култура на траките и сред природни красоти. Храната, коятоо се предлага е само домашна,произведена от тях, цените са много ниски. "Туристите" обаче предпочитат гръцките плажове и таверни, а не знаят покрай какви красоти минават. Вместо да инвестират в страната си, нагушват доста по-богатите от нас съседи...

image

Това е скалата с Утробата. Наречена е така, защото в долната й част траките са дооформили една пещера, на която са придали вид на обърната матка.

image

                              Какви ли ритуали са се извършвали тук!

image

            Горе са жертвените клраденчета. Ще се покача и при тях.

image

Вероятно преди 10000 години тук е имало някакав образ.

image

                                                   Ква-ква-ква-ква!

image

                               Тази скала ее в двора на един турчин.

image



image



image

           

image

                  От тук започва село Бенковски. От светилището.

image

Скалата наподобява родово дъно. Тук такива има десетки, ще поместя още по сполучливо заформени по този начин скали.

image

                  Едното краденме дсе изгича наляво, друготоо - надясно.

image



image

                          Този улей води към една лекоо наклонена скала.

image



image



image


image



image



image



image

                                           Сухоземна или водна?

image

                                                   Тук е издялан друг дзвер

image

                                                      И още един!

image



image



image

                      Доста размити през хилядите години култов скални ниши.

image



image

Скалата прилича на костенурка. Такава група скали, наричани "Костенурките" има при с. Фотиново. Те са на брега на р. Върбица, най-дивата наша река.

image

Още една снимка на Утробата, наподобяваща матка. Слеедващите две снимки не са от този комплекс, но не мога да определя на какво ми приличат:

image



image


Разходката продължава.







Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184677
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031