Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 20:41 - ЗА ДА ГО ИМА ВРАБЕВО
Автор: kolevm Категория: Изкуство   
Прочетен: 3311 Коментари: 2 Гласове:
1



ММЗ “Чавдар”

 

През октомври 1946 г. девет ентусиаста, най-изявените майстори коларо – железари: Петър Иванов Спахийски, Къню Христов Ганеков, Борис Илиев Савев, Марко Михов Коркински, Стефан Пенков Марков, Стефан Найденов Тутеков, Васил Петров Джаралийски и Пенко Маринов Кънев учредяват ТПК “Труд” с председател Петър Иванов Спахийски. Кооперацията бързо набира сили и в периода 1956 г. – 1968 г. работниците вече са четиридесет и трима и се обособяват два отдела: дървообработване и металообработване. През 1968 г. за председател е избран Иван Пешев Цанков и зам. председател Петър Спасов Пенов. Отделът за металообработване бързо се разширява. Започват да пристигат поръчки и от чужбина – Танзания, Иран, Египет и др. Изработва се продукция и за наши национални обекти. Така цехът бързо се разраства.

На 5 август 1969 г. Нено Дамянов Пеевски събира също девет ентусиасти, настаняват се в паянтовата постройка, в която се е намирала дърводелската работилница на стопанството, и започват работа – метални и дърводелски услуги за населението. Поръчките не закъсняват. За корабостроителния завод във Варна се изработват метални врати и прозорци, както и метални гардеробчета за работно облекло. По този начин много бързо се създава и цех “Дружба”. Работниците сами построяват производствените халета. Увеличава се значително производството, а също и персоналът.

През 1971 г. започва уедряване на промишлеността в окръга. Двата цеха – “Труд” и “Дружба”, преминават на подчинение на РКМ “Балканска звезда” – гр. Троян. На базата на тези цехове по-късно се формира Машиностроителен завод “Чавдар” в с. Врабево.

До това решение се стига на една от срещите в партийния комитет във Врабево, на която присъства армейски генерал Добри Джуров, членове на Генералния щаб, Иванка Кюрдова от ОК на БКП – Ловеч и представители от с. Врабево. Кметът на Врабево инж. Борис Миленски поставя на ген. Добри Джуров въпроса за създаване на военен завод в селото. Отговорът е положителен. Решава се да се представят два проекта – от областното ръководство и от ген. Борис Тодоров и да се одобри най-издържаният.

На 8 октомври 1980 г. в кабинета на общинския партиен комитет се провежда официален разговор за създаване на самостоятелно предприятие. В него вземат участие: ген. полк. Борис Тодоров – зам. министър на народната отбрана, Георги Шарков – председател на ИК на ОНС – Ловеч, Събчо Търновски – първи секретар на ОК на БКП – Троян, Христо Петков – първи зам. председател на ОНС – Троян, Иван Радев – директор на единна стопанска дирекция в Ловеч, полк. Радой Петров от МНО, Константин Карагьозов – секретар на общоселския партиен комитет, инж. Борис Миленски – кмет на с. Врабево, Марин Колев – секретар на кметството и други местни ръководители. Решава се да се изгради работна група, която да предложи няколко варианта за създаване на самостоятелно предприятие и да се приеме най-добрият.

Така и става. Цеховете “Труд” и “Дружба” преминават със своите активи и пасиви в системата на ДСО “Металхим” към МК “Точно машиностроене” – гр. Габрово, но на пряко подчинение на завод “Стефан Пешев” – гр. Севлиево. За първи началник е назначен Стефан Радионов Стратев.

 

 

imageСтефан Недялков Павлов

 

Създаването на Завод “Чавдар” подробно е описано в книгата “Врабево – събития, традиции, легенди”. Тук ще разкажа накратко за неговия първи директор – о.з. полковник Стефан Недялков Павлов.

Той е роден на 30 август 1931 г. в с. Врабево. Завършва начално, основно и средно образование (1949 г.) в родното си село.

През пролетта на 1950 г. постъпва в Казанлъшкия аероклуб, а през есента, след издържан първи пилотски изпит, е приет за курсант в НВВУ – Долна Митрополия, където завършва през 1953 г. със специалност “Летец”.

Тридесет години служи във Военно – въздушните сили на България.

В годините на военната си служба заема следните длъжности: в летище Долна Митрополия (1953 г. – 1956 г.) – инструктор и командир на звено; в летище Каменец (1956 г. – 1964 г.) – командир на звено и щурман на ескадрила; в летище Телиш и Долна Митрополия (1964 г. –1966 г.) – зам. ковандир по политическата част; в летище Щръклево (1966 г. – 1974 г.) – командир на ескадрила, щурман на полк, партиен секретар на полк и зам. командир по политическата част на полк; в летище Долна митрополия (1974 г. – 1979 г.) – зам. началник на факултет и началник на факултет.

През 1964 г. записва задочно ВИФ “Георги Димитров” и го завършва през 1970 г. Защитава “Летец инструктор” – първи клас. Летял е на много типове самолети. През своята 30-годишна служба във ВВС е пролетял около 4000 часа с над 13 000 кацания. Във въздуха като всеки летец е преживял и редица екстремни ситуации, които е успявал да овладее и е приземявал машината безаварийно.

След пенсионирането си през 1979 г. до 1981 г. работи като отговорен секретар на Физкултурно дружество "Спартак" – Плевен, като отговаря за шест вида спорт.

С решение на Министерски съвет във Врабево започва изграждане на завод от военната промишленост. Стефан Павлов е назначен за директор на новостроящия се завод, където работи от май 1981 г. до септември 1988 г.

Попаднал в коренно различна ситуация, с коренно различен колектив, успява с натрупания армейски опит като ръководител бързо да навлезе в работата и за кратко време заводът навлиза в нормален стадий на производство. Започва да се изпълнява извънредно натоварена производствена програма.

След стабилизиране работата на ММЗ “Чавдар” той изказва желание да бъде освободен от заеманата длъжност.

След пет месеца започва работа като зам. директор на ХВК “Нектар” в с. Врабево.

Освен с преките си задължения като директор и зам. директор той активно участва в обществено – политическия и културен живот на селото: член на общоселския партиен комитет, пее в хора на читалището. Пенсионира се на 60-годишна възраст през 1991 г.

Вече като пенсионер активно се включва в обществения живот на селото, участва и в някои обществени органи на градовете Ловеч и Троян.

Член е на управителния съвет на кооперация "Зора” – с. Врабево. Дълго време е председател на клуба на запасното войнство в селото, както и зам. председател на областния съвет на клуба на запасното войнство в Ловеч.

Два мандата е съветник в Общински съвет – гр. Троян. Активно работи в партийните структури на селото и гр. Троян.

 

 

Макар и на 74 години, и днес Стефан Павлов не престава да участва в обществено – политическия живот на Врабево. Чувства, че още има какво да даде на родното си село, живее с грижите и неволите на своите съселяни, а знанията и уменията, придобити през годините, предава на по-младите.

 

 

 

 

 





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - толкова много. . . . грижовно и то...
27.02.2011 20:48
толкова много....грижовно и топло...
цитирай
2. анонимен - ВЪПРЕКИ ЧЕ ВРАБЕВО СИ ИМА ПОЧЕТЕН ...
27.02.2011 20:55
ВЪПРЕКИ ЧЕ ВРАБЕВО СИ ИМА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm
Категория: Изкуство
Прочетен: 201046
Постинги: 185
Коментари: 28
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол