Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03 17:49 - Розмарин – универсалната билка, преобразяваща нашия живот
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 818 Коментари: 4 Гласове:
27

Последна промяна: 13.03 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Розмарин – универсалната билка, преобразяваща нашия живот. Розмаринът отдавна се слави в кулинарните традиции, но неговата гъвкавост се простира далеч отвъд кухнята. Тази здравословна билка не служи само за подправка. Това е многофункционален инструмент в дома, предлагащ набор от предимства, които може просто да го направят незаменим за всяка домакиня.

Разкриване на магията на розмариновата вода image

Традиционната употреба на розмарин в готвенето е добре известна, но сега ще разгледаме някои по-нетрадиционни решения. Чрез варене на розмарин се създава просто, но необикновено решение, което предлага множество приложения за всяка домакиня

@ Създаване на естествен домашен дезодорант. Едно от забележителните приложения на розмариновата вода е като естествен дезодорант. Процесът е следният:

  • Напълнете тенджера с вода и добавете около десет стръка пресен розмарин.
  • Оставете водата да заври, след което я оставете да къкри пет минути.
  • След като изключите котлона, оставете сместа да постои за известно време.

Резултатът е естествен и ароматен разтвор, който ефективно неутрализира лошите миризми, замествайки ги с освежаващ, тревист аромат. За разлика от търговските освежители за въздух, водата с розмарин не съдържа химикали и нежно ароматизира дома, без да претоварва сетивата.

 

…розмарин – универсалната билка…

@ Съживяваща грижа за косата. Освен като домашен дезодорант, водата с розмарин е традиционно средство за грижа за косата. Исторически практики и анекдотични доказателства сочат, че розмаринът може да заздрави косата, да насърчи растежа и да предотврати косопада. За да се възползвате от тези предимства:

  • Оставете водата с розмарин да се охлади след като заври.
  • Прецедете сместа, за да отстраните стръкчетата розмарин.
  • Изсипете течността в спрей бутилка.
  • Нанесете чрез впръскване върху скалпа и нежно масажирайте с кръгови движения.

Твърди се, че последователната употреба, около три пъти седмично, води до забележими подобрения, правейки косата по-силна и жизнена, без необходимостта от скъпи, натоварени с химикали продукти.

Кулинарни изкушения с розмарин – универсалната билка image

В кухнята силният вкус на розмарина го прави основен продукт за различни ястия. Кулинарните му приложения обаче са по-иновативни, отколкото може да се очаква. Замразяването на вода от розмарин в кубчета лед създава удобна, богата на вкус съставка. Тя може да се добавя към бульони, сосове или дори коктейли, осигурявайки изблик на вкус и аромат.

 

Скритият скъпоценен камък на домакиня. Многостранната употреба на розмарина го прави нещо повече от билка – това е естествено, рентабилно решение за различните домашни нужди. От освежаване на жилищни пространства до съживяване на косата и подобряване на кулинарните творения, розмаринът се оказва безценно допълнение към всеки дом.

Неговите естествени свойства предлагат безопасна, възхитителна алтернатива на търговските продукти, което го прави истинско тайно оръжие за домакините. Независимо дали заради ароматните си ползи или здравословни свойства, розмаринът наистина е съкровище, което си струва да се прилага във всяко домакинство

https://kakda.org/




Гласувай:
27



1. donchevav - Обичам розмарин. Използвам за о...
13.03 20:31
Обичам розмарин. Използвам за овкусяване на картофи и риба, особено скумрия. Наскоро ми попадна пастърма с една идея дъх на розмарин - много ми хареса.
Понякога слагам няколко листенца розмарин в чая си, но знам, че трябва да се внимава, ако човек пие някакви лекарства. Чела съм, че подпомага здравето на мозъка, паметта, очите, подобрява настроението, успокоява.
Много хубава статия си ни предложила, мила Или - интересна и полезна!
Благодаря ти!
Прегръдка!
цитирай
2. katan - Благодаря, Илче,
13.03 20:45
за ценната информация и съвети!
Хубава, приятна и здрава вечер!
цитирай
3. avangardi - Благодаря, Вени!
14.03 13:42
Главните ползи от розмарина за здравето 1. Подобрява нервната система Розмаринът стимулира кръвообръщението и нервната система Полезен е в случаи на умствено изтощение, подобрява паметта, концентрацията и разсъжденията, помага при проблеми като депресия и тревожност. Тази билка дори ограничава отслабването на паметта, която се случва естествено при възрастните хора; и може също да се прилага под формата на етерично масло за извършване на ароматерапия. Но розмаринът не трябва да се използва от хора, страдащи от епилепсия - това растение може да причини епилептични припадъци. Домашна билкова градина: Засаждане на ароматен розмарин 2. Подобрява храносмилането Розмаринът улеснява храносмилането, тъй като има спазмолитично действие и ограничава образуването на газове. Помага и за подобряване на киселинността, тъй като има антиацидно действие и съдържа танини, които защитават червата от дразнене и възпаление, намалявайки кървенето и диарията. Розмаринът има и антибактериални свойства - допълва лечението на гастрит, причинен от бактерията Helicobacter pylori; контролира жлъчните секреции, подобрявайки усвояването на мазнини на чревно ниво. 3. Защитава черния дроб Това ароматно растение също има хепатопротективен и диуретичен ефект, като стимулира чернодробните ензими, отговорни за детоксикацията на тялото, и извежда токсичните вещества чрез урината. Розмаринът може да предпази черния дроб от инфекции и възпаления, като хепатит. Контролира и жлъчната секреция, което го прави добър вариант за допълване на лечението на камъни в жлъчката. 4. Действа като антиоксидант Розмаринът е богат на антиоксиданти като розмаринова киселина, кафеена киселина, карнозна киселина, които помагат за подобряване на имунната система, предотвратяват инфекции и подобряват здравето на кожата. 5. Облекчава стреса и безпокойството и още много.
Прегръдка и прекрасен ден!
цитирай
4. avangardi - Благодаря от сърца, Кате!
14.03 13:46
katan написа:
Благодаря, Илче, за ценната информация и съвети!
Хубава, приятна и здрава вечер!

Бъди благословена! Очаквам те с радост в блога!
Прегръдка и прекрасен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8376262
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95969
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930